Zrezek iz piščančjih beder
Sestavine za eno osebo:
1 zrezek (170–200 g) iz piščančjih beder PP
pest rukole
šopek zelenega peteršilja
2 posušena paradižnika
1 strok česna
5 kaper
olje, sol, poper
limonina lupina
začimbe za perutnino
Za omako:
1 šalotka
1 strok česna
zeleni peteršilj
100 g jurčkov
sol, poper
1 žlička kisle smetane
Za polnjena jajčka:
1 trdo kuhano jajce
1 žlička majoneze
1 žlička gorčice
1 žlička naribanega hrena
1 žlica sesekljanih orehov
olje, sol, poper
malo limoninega soka
Za solato:
regrat
1 rezina kuhane šunke
1 žlica balzamičnega kisa
1 žlica limoninega soka
sol, bučno olje
nariban hren
Priprava:
Zrezek: Rukolo, peteršilj, paradižnik, česen in kapre drobno sesekljamo. Posolimo, popramo, dodamo malo olja in limonino lupino ter dobro premešamo. Zrezek pokrijemo s plastično vrečko in ga rahlo potolčemo. Potresemo ga z začimbami in premažemo z zelenjavno maso. Trdno ga zvijemo in spnemo z zobotrebci. Zunanjo stran posolimo in popramo. Zrezek z vseh strani popečemo na vročem olju. Zmanjšamo temperaturo, meso pokrijemo in dušimo 15 minut. Dodamo grobo narezano čebulo in česen, premešamo, dodamo gobe in pokrito dušimo še 15 minut. Na koncu vmešamo sesekljan peteršilj in smetano ter po okusu dosolimo in popramo.
Polnjena jajčka: Kuhano jajce prerežemo na pol. Rumenjak zmečkamo z vilicami. Dodamo majonezo, gorčico, hren in orehe. Rahlo solimo in popramo, dolijemo malo olja in limoninega soka ter maso dobro premešamo. Z njo napolnimo obe jajčni polovici.
Solata: Šunko narežemo na trakove, ki jih v vroči ponvi hrustljavo zapečemo. Dolijemo kis in limonin sok ter malo prevremo. Vmešamo bučno olje. Regrat posolimo in prelijemo z vročim prelivom. Solato dobro premešamo, na njo naložimo polnjeno jajce in potresemo s hrenom.
Na koncu popijemo še skodelico vroče juhe …