Puranja šunka v testu

Mija Žmavc; Fotografiji: Bojan Mihalič/fotosplet.net

Sestavine za 4 osebe:

puranja šunka v mreži PP (približno 500 g)

300 g zamrznjenega listnatega kvašenega testa

po 1 žlička: medu, gorčice, sojine omake in limoninega soka

kajenski poper ali čili

100 g pečene slanine

2 rdeči pečeni papriki

pest rukole

šopek zelenega peteršilja

šopek drobnjaka

1 žlička olivnega olja

1 žlica praženih pinjol

zeliščna sol

1 jajce

Priprava:

Puranji šunki odstranimo mrežo in jo premažemo z marinado iz medu, gorčice, sojine omake, limoninega soka in čilija.

Rukolo, peteršilj, drobnjak, pinjole in olje damo v mešalnik in grobo sesekljamo. Po okusu solimo z zeliščno soljo.

Odtaljeno testo razvaljamo na približno 20×25 cm velik pravokotnik in ga namažemo s sesekljano zmesjo z rukolo. Na sredino položimo eno pečeno papriko. Šunko ovijemo z rezino slanine in jo položimo na papriko. Pokrijemo jo z drugo rezino paprike ter vse skupaj tesno ovijemo v testo. Robove dobro stisnemo, da se med peko ne odprejo.

Zavito meso položimo v namaščen pekač tako, da je rob obrnjen navzdol, premažemo ga z jajcem in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 do 25 minut, da se testo zlatorjavo zapeče.

Pečeno šunko narežemo na rezine (toplo ali hladno). Ponudimo jo s kuhanimi jajci, hrenom in poljubno spomladansko solato.

Imenitna (praznična) pojedina!