Piščančji kebab v listnatem testu

Fotografije: Bojan Mihalič/fotosplet.net

Sestavine za eno osebo:

Za kebab: 300 g piščančjega kebaba PP, pol zavitka (razvaljanega) listnatega testa, 1 žlička olja, 1 žlica kisle smetane, 1 žlička sesekljanega zelenega peteršilja, kajenski poper

Za omako: 1 žlica navadnega jogurta, 1 žlička majoneze brez jajc, 1 žlička gorčice, 1 sesekljana kisla kumarica, sol, poper

Za solato: 100 g svežega zelja, 1 manjša rdeča čebula, 1 manjše jabolko, sol, poper, kumina, 1 žlica sesekljanih bučnih semen, bučno olje

Za zelenjavno prilogo: 120 g ohrovta, 1 manjši korenček, 1 strok česna, olje, sol, poper, muškatni orešček, 2 žlici smetane za kuhanje, zeleni peteršilj, 1 žlica praženih sezamovih semen

Priprava:

Kebab: Manjši pekač (npr. 12×20 cm) obložimo s papirjem za peko, nato pa s testom tako, da dobimo 4 cm visok rob. Piščančji kebab pokapljamo z oljem in dobro premešamo. Naložimo ga na testo in malo potlačimo. Posebej zmešamo smetano, peteršilj in poper. Z maso premažemo meso in robove testa zavihamo navznoter. Pečemo v pečici, ogreti na 180‒200 ºC 35 minut, da se rob testa zlato obarva.

Omaka: Vse sestavine dobro premešamo in omako postavimo na hladno.

Solata: Zmešamo na drobno narezano zelje, na tanko narezano rdečo čebulo in na kocke narezano jabolko. Solato solimo, popramo, posujemo s kumino in bučnimi semeni, dodamo bučno olje, po želji še kis ali limonin sok.

Ohrovtova priloga: Ohrovtu odstranimo kocen in debelejša rebra ter ga narežemo na 1 cm široke trakove. Kuhamo ga v slani vodi 5 minut, odcedimo (malo vode prihranimo) in ohladimo z mrzlo vodo. Korenček grobo naribamo in prepražimo na olju, da se nekoliko zmehča. Dodamo strt česen in ohrovt ter malo podušimo. Prilijemo malo ‘ohrovtove’ vode, dosolimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Na nizkem ognju dušimo še 10 minut, da tekočina izpari. Dodamo smetano in sesekljan peteršilj ter posujemo s sezamom.

Po obroku popijemo skodelico vroče čiste juhe ali čaja, kruh pa nadomešča testo.