Polnjene mesne kroglice
Sestavine za eno osebo:
250 g mletega puranjega mesa PP (z manj maščob)
1 puranja jetra PP
1 žlička začimb za perutnino
1 žlica mineralne vode
2 stroka česna
1 žlica nasekljanega zelenega peteršilja
sol, poper, čili (po želji)
½ žličke majarona
1 žlica sezamovih semen
4 žličke polpekočega ajvarja
olje za peko
1 žlica sojine omake
4 žlice vode
2 žlici vina
Priprava:
Mletemu mesu dodamo mineralno vodo, začimbe za perutnino, strt česen, peteršilj, po potrebi dosolimo in popramo ter vse skupaj temeljito zgnetemo. Jetra narežemo na 4 kose, jih posolimo, popramo in posujemo z majaronom. Na deski, ki smo jo potresli s sezamom, z roko zravnamo meso na 1 cm debeline in ga razdelimo na 4 dele. Vsak del po sredini namažemo z ajvarjem, nanj položimo kos jetrc in z mokrimi rokami oblikujemo kroglice. Pečemo jih v pokriti posodi v srednje vročem olju 25–30 minut. Vmes jih večkrat previdno obrnemo. Pečene kroglice zavijemo v folijo in damo na toplo. Odvečno olje odlijemo (pustimo ga le za žličko), k preostalemu pa prilijemo sojino omako, vodo, vino, čili in omako prevremo. Kroglice ponudimo z rukolo in popečenim paradižnikom, vse skupaj pa prelijemo z vročo omako.