Pikantna nabodalca na žaru s prilogami

Fotografije: Bojan Mihalič/fotosplet.net

Nabodalca zavijemo v rezine slanine ali pršuta in jih spečemo na žaru ali v ponvi. Poleg solate si privoščimo še poljubne zelenjavne priloge in kos kruha. Po obroku pa vroča juha … tudi poleti, saj morata tako presnova kot prebava delati neprekinjeno v vseh letnih časih.

Bučke v solati 

Bučke naribamo na dolge trakove. Mlado čebulo (tudi zeleni del) narežemo na kolobarje, zeleni del pora pa na tanke rezine. Peteršilj sesekljamo. Zelenjavo stresemo v skledo, solimo, popramo, dodamo malo čilija in pokapljamo z bučnim oljem. Vse sestavine dobro premešamo (po želji dodamo malo kisa) in solato postavimo v hladilnik vsaj za 30 minut, da se okusi dobro premešajo. Preden postrežemo, jo potresemo še s praženimi pinjolami.

Pikantna marelična omaka

Zrele marelice in čebulo drobno narežemo ter ju damo v mešalec. Dodamo malo ingverja, limetin sok, čili, sojino omako, malo sesekljanih orehov, olje in nekaj žlic vode. Vse sestavine zmešamo v gladko omako. Po okusu vmešamo še malo marelične marmelade, solimo in popramo. Za ‘hude’ jedce okrasimo še z zdrobljenim čilijem.

Solata iz popečenih paprik

Paprike različnih barv narežemo na trakove, jih popečemo na malo olja in ohladimo. Beli del pora in kumarice narežemo na kolobarje, drobnjak pa sesekljamo. Zelenjavo damo v skledo, potresemo s praženimi sezamovimi semeni, solimo, popramo, pokapljamo z malo olja in kisa ter solato premešamo. Postavimo jo v hladilnik, da se dobro ohladi.