Puranji rezanci z orehi in korenčkovim pirejem

Foto: Bojan Mihalič/fotosplet.net

Sestavine za eno osebo:

Za meso

200 g puranjih prsi
pest orehov
pol rdeče paprike
3 mlade čebule
1 košček (1 cm) svežega ingverja
skodelica bambusovih vršičkov
1 pomaranča
1 žlica kitajske osnove
3 žlice sojine omake
1 čili (pekoči feferon)
1 dl vode
sol, poper
olje

Za korenčkov pire

2–3 večje korenčke
sol, poper
1 žlička masla
malo narezanega peteršilja

Priprava:

Meso narežemo na tanke rezance, polijemo z dvema žlicama sojine omake, dobro premešamo in pustimo na hladnem vsaj 30 minut.

Medtem pripravimo zelenjavo. Papriko narežemo na trakove, beli del čebule na 1 cm debele obročke, zeleni del pa na tanke obročke. Ingver olupimo in drobno sesekljamo. Olupljeno pomarančo narežemo na večje kose, orehe pa grobo narežemo.

Na olju popražimo orehe in jih poberemo iz ponve. Dodamo še malo olja in popečemo meso. Shranimo ga na toplo. Na olju, ki je ostalo, popražimo bele dele čebule, papriko, bambusove vršičke, ingver in pomarančo. Potresemo s kitajsko osnovo, dodamo čili in zalijemo z vodo. Kuhamo 5 minut, dodamo meso, orehe in preostalo sojino omako ter prevremo. Posujemo z zeleno čebulo, po okusu še dosolimo in popramo.

Za pire ostrgan korenček skuhamo v slani vodi. Odcedimo, dodamo maslo, peteršilj in poper ter zmečkamo v gladko maso.

Na krožnik naložimo meso, dodamo pire ter takoj ponudimo s skledo poljubne solate in kosom kruha.