Matcha je vrsta japonskega zelenega čaja, s katerim budistični menihi izboljšujejo svojo koncentracijo in zbistrijo misli po dolgih meditacijah. Ta čaj sprošča in istočasno izostri čute ter poveča budnost.

Pri matchi vas bo najprej presenetil njen okus, saj je zelo specifičen: oreškast in rahlo grenak. Temenejši, kot je odtenek zelene barve čaja, močnejšo aromo ima. Matcha povečuje koncentracijo in ohranja bistroumnost, pripisujejo pa ji tudi učinke, kot sta uravnoteženje energije in izboljšanje presnove. 

Pozitivni učinki matche na zdravje in počutje

Ste opazili, da ima matcha čaj zmožnost pomiritve in stimulacije hkrati?

Skodelica matche zato pomaga pri koncentraciji in zbistritvi misli brez dodajanja nervozne energije, ki ji pogosto sledi po kavi.

Matcha združuje moč povišanja energije, izgorevanje kalorij in razstrupljanja. Pri navadnem zelenem čaju pijemo le infuzijo zato ne zaužijemo vseh vitaminov in mineralov iz lista. Pri matchi dobimo več zdravilnih snovi, ker zaužijemo celoten list, poln antioksidantov imenovanih polifenoli, ki pomagajo pri ohranjanju zdravega srca. Še en polifenol v matchi imenovan EGCg pa spodbuja metabolizem in upočasni rast rakavih celic. Pitje matche spodbuja nastanek dopamina in serotonina, ki izboljšujeta razpoloženje, spomin in koncentracijo.

Matcha vsebuje petkrat več kofeina kot kava, zato vas bo ohranjala budne do 6 ur in je tako je idealna za pitje pred sestanki, učenjem, vadbo joge in takrat, ko se želite skoncentrirati. Katehini v matchi imajo tudi antibiotične lastnosti, ki izboljšujejo zdravje. S skodelico matche boste v telo vnesli izdatne količine kalija, vitaminov A in C, železa, proteinov in kalcija ter s tem izboljšali delovanje imunskega sistema. Raziskovalci so potrdili tudi izjemno pozitiven učinek matche na nižanje slabega holesterola v krvi. 

Lahko jo pijete tudi v času hujšanja in za izboljšanje splošnega počutja. Pitje matche pomaga pri pospeševanju metabolizma in izgorevanju maščob. Klorofil prosoten v matchi pa hkrati deluje kot naravni odvajalec težkih kovin in strupov iz telesa, zato je pitje matche odličen vsakdanji ritual v času razstrupljanja.

Priprava

Vsekakor je matcha čaj najbolje pripraviti v matcha skodelici z metlico in žlico iz bambusa: 1–2 žlici prahu (1–2 g) prelijte s približno 100 ml vroče vode. Vodo pred tem zavrite in ohladite na največ 80 in najmanj 60 stopinj.

Čaj takoj razžvrkljajte z bambusovo metlico, da se speni. Pri tem z metlico mešajte v obliki črke W, metlica pa naj se ne dotika dna skodelice. Da preprečite nastanek grudic, lahko prah najprej presejete. Namesto bambusove metlice lahko uporabite tudi majhno baterijsko metlico za penjenje mleka.

Peka in kuhanje

Matcho lahko uporabljate tudi za pripravo različnih napitkov in sladic: smutije, latte napitke, za peko sladic: kruha, tort, kolačkov, palačink, biskvitov, desertov, granole ali presnih sladic. Matcha čaj lahko pijete z rastlinskim mlekom kot capuccino ali kot običajen čaj – toplega z medom in limono. Lahko pa si pripravite tudi matcha limonado. Osvojila vas bo s svojo živo zeleno barvo, dodala skrivnostno sestavino ter piko na i vašim sladicam.

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več