S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ, lahko skuhaš juho ali enolončnico, pripraviš omako za testenine, ga dodaš v rižoto ali solato, spečeš na žaru, narediš polpete, z njim nadevaš sendviče in še marsikaj… Same čudovite reči, ki jih imamo vsi radi! Perutninsko meso pa ni samo okusno, ampak je tudi dobro za nas, saj je v njem veliko koristnih hranilnih snovi: vitamini, minerali, beljakovine in dobre maščobe.

Marsikdo ima pri piščancu raje belo meso, to je meso od prsi, a je meso od stegen še bolj sočno!

Za večino jedi lahko izbereš tiste kose, ki so ti najbolj všeč: bedrca, krače, perutničke, fileje (to je meso brez kože in kosti) – lahko pa vzameš kar celega piščanca, ki ga spečeš v pečici in si potem vsak vzame kos, ki mu je najljubši. Perutninsko meso pa ni samo okusno, ampak je tudi dobro za nas, saj je v njem veliko koristnih hranilnih snovi: vitamini, minerali, beljakovine in dobre maščobe. Zaradi njih sta piščančje in puranje meso pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane! Vsebuje na primer vitamine skupine B, ki preprečujejo številne bolezni in skrbijo za pravilno delovanje človeškega organizma. Vitamin B12 na primer pri otrocih spodbuja rast in tek, sicer pa skrbi tudi za živčni sistem in pomaga pri slabokrvnosti. Vitamin B3 med drugim skrbi za našo kožo, prebavila in živčevje, vitamin B6 pa krepi našo odpornost in uravnava delovanje hormonov. In potem je tu še vitamin D, ki je koristen za kosti in zobe.

V perutnini so tudi številni minerali – to so snovi, rečemo jih tudi rudnine, ki jih telo ne proizvaja samo in jih moramo dobiti s hrano: železo, fosfor, kalcij, magnezij, cink in kalij. Minerali so zelo pomembni za pravilno delovanje telesa, za močne kosti, za dober vid, da bolje razmišljamo in se laže učimo.

Perutninsko meso je tudi odličen vir beljakovin, ki so potrebne za obnovo in rast celic v našem telesu, zlasti pomembne so za otroke! In potem so tu še zdrave maščobe, ki nam dajo energijo, imajo pa še kopico drugih pomembnih nalog. Perutninsko meso vsebuje nenasičene maščobne kisline, to so dobre maščobe, ki skrbijo za naše srce in ožilje, po drugi strani pa je v njem le malo zdravju škodljivih transmaščobnih kislin.

Da bo perutninsko meso res zdravo, pa je pomembno tudi, da z njim pravilno ravnamo.

Kupiti moramo kakovostno in res sveže meso, ki ga takoj shranimo v najhladnejšem delu hladilnika in uporabimo v treh dneh. Ko ga pripravljamo, pazimo, da je popolnoma pečeno, brez rožnatih sledi v sredini. In ko kuhamo, seveda pazimo na čistočo.

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več