»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živilska tehnologinja in certificirana »health coach« Ana Cvetko iz Perutnine Ptuj in dodaja »taki izdelki so lahko zelo kvalitetni in okusni in imajo visok delež beljakovin.»

Celice v telesu se neprestano obnavljajo, zato potrebujejo reden vnos beljakovin.
Foto Ana Cvetko, živilska tehnologinja v Perutnini Ptuj in health coach:

Kvalitetno perutninsko meso je zelo pomembno v uravnoteženi prehrani, saj vsebuje visoko kvalitetne beljakovine, ki jih naše telo za normalno delovanje nujno potrebuje. Beljakovine imajo v telesu različne funkcije. So gradniki celic in tkiv, encimov, hormonov, protiteles, transportne snovi za hranila,… Meso iz izdelki iz kvalitetnega perutninskega mesa zagotavljajo telesu tudi različne B-vitamine, železo in cink. Priporočeno je uživanje manj mastnega mesa in mesnih izdelkov. Na primer 100 gramov piščančjih prsi brez kosti in kože vsebuje približno 30 g visoko kvalitetnih beljakovin in zelo malo maščob. Koliko mesa in mesnih izdelkov naj bi zaužili na teden pa je odvisno od spola, starosti in fizične aktivnosti posameznika. Splošna priporočila se gibljejo med 400 in 600 gramov na teden. Ne smemo pa pozabiti tudi na jajca, ki tako kot perutninsko meso vsebujejo različne hranilne snovi: beljakovine, vitamine in minerale. Ker pa je jajčni beljak bogat z maščobami in holesterolom, jih moramo uživati zmerno. Predvsem pri hujšanju, ko je energijski vnos hranil omejen, je potrebno izbirati najbolj kvalitetna živila in uživati živila živalskega izvora z manj maščobami. V Perutnini Ptuj nudimo širok izbor izdelkov, ki jih lahko vključimo v jedilnik tudi ko hujšamo, pri tem pa ohranimo pestrost jedi in raznolikost okusov. Takšni izdelki so npr. posebna klobasa Poli light, ki je bila na letošnjem strokovnem tekmovanju Agra nagrajena z najvišjim priznanjem, celotna linija Slim&fit, piščančja prsa, marinirani izdelki, ki so zelo kvalitetni in imajo visok delež beljakovin. Ljudem je treba približati in pojasniti, da so manj mastni izdelki lahko zelo kvalitetni in okusni, velja namreč zmotno prepričanje, da je v takih izdelkih več vode in dodatkov.

Natur Premium za šampione šova The Biggest Loser Slovenije
Danes se vse bolj ozaveščeno posvečamo hrani. Zanima nas, kako je naša hrana pridelana in predelana, kdo in na kakšen način se z njo ukvarja. Perutnina Ptuj prva v Sloveniji že v leta 2015 vzpostavila certificirano piščancem prijazno rejo. Dodana vrednost mesa iz tovrstne reje, ki jo na prodajnih policah najdete pod imenom Natur Premium, se odraža na kvaliteti mesa, hkrati pa verjamejo, da je način reje korak naprej v smeri sodobnih dognanj o dobrobiti živali in trajnostnega razvoja.

Nazaj k tradiciji domače reje, pod skrbno nadzorom kakovosti in varnosti

Najopaznejša novost, ki jo uvaja piščančja prijazna reja, je poseben pokrit nadstrešek ob celotni dolžini hleva. Njegova površina predstavlja vsaj 20 odstotkov rejne površine in tla so posuta s kakovostnim nastiljem. Piščancem je tako zagotovljen izhod na prosto, kjer lahko brskajo po nastilju, hkrati pa so zavarovani pred slabim vremenom in z mrežo tudi pred drugimi živalmi in pticami. Seveda pa sodoben nov standard opredeljuje še veliko več, od kakovosti naravne krme do dobre osvetljenosti hleva, manjše gostote, uvaja posebna plezala v notranjosti in zunaj hleva za spodbujanje naravnega gibanja in predpisuje številne tehnične parametre.

Oglejte si, kaj o prednosti reje pravijo rejci

Naziv Šampion kakovosti za kolekcijo Natur Premium

Pri Perutnini Ptuj se s ponosom lahko pohvalijo, da je največkrat nagrajena kakovost doma na Ptuju, saj so na letošnjem neodvisnem in mednarodnem ocenjevanju AGRA prejeli največ najvišjih priznanj. Med drugim se kolekcija Natur Premium ponaša z nazivom ŠAMPION KAKOVOSTI, ki ga prejmejo izdelki, ki so na ocenjevanjih Agre trikrat zapored prejeli zlato medaljo.
Po čem se Perutnina Ptuj razlikuje od masovnih proizvajalcev?
Predvsem po majhnosti farm, razpršenih po podeželju v naravnem okolju Slovenije, saj poleg lastnih farm v Perutnini Ptuj sodelujejo z več kot 240 rejci oziroma družinskimi kmetijami. Skrbno nadzorovani koraki na poti od njive do vilice, skrb rejcev za dobrobit živali – katerim Perutnina Ptuj nudi celovito podporo pri reji z dostavo kvalitetnih krmnih mešanic, ki nastajajo v njihovih lastnih mešalnicah in so brez animalnih proteinov ter nudenjem veterinarskih storitev in storitev tehnološke službe za rejo – vse to se odraža v kvaliteti in značilnih okusih priljubljenih izdelkov Perutnina Ptuj, katerim vsakodnevno zaupa že več kot 2 milijona ljubiteljev perutnine po vsem svetu.

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več