Američani jim pravijo ‘gingerbread cookies’ in so nepogrešljiv del prazničnega časa. Tokrat smo za vas pripravili okusen, a nekoliko neobičajen recept, saj so ti piškotki brez sladkorja, brez glutena, brez laktoze in primerni tudi za vegane! Za malce bolj zdravo praznično sladkanje.
Potrebovali boste:
140 g mandljevih kosmičev
120 g ovsene moke
96 g suhega sladila
170 g melase
75 g kokosove maščobe, stopljene
2 žlički vanilijevega ekstrakta
1 žlika ekstrakta stevije
1 žlica mletega ingverja
2 žlički mletega cimeta
ščepec muškatnega oreščka
nekaj klinčkov
1 pecilni prašek
pol žličke soli
V posodi zmešajte mandljevo moko, ovseno moko, sladilo, ingver, cimet, muškatni orešček, klinčke, pecilni prašek in sol.
V drugi posodi z ročnim mešalnikom počasi vmešajte melaso, kokosovo olje, vanilijo in stevijo. Ko je masa popolnoma zmešana, dodajte še suhe sestavine in ponovno mešajte, dokler temna masa ne postane rahlo lepljiva.
Na peki papir ali silikonsko podlogo razvaljajte del testa (odvisno od velikosti pekača) in z izbranimi modelčki odtisnite oblike piškotov. Preostalo testo umaknite in pecite 12 minut pri 180 °C. Piškoti bodo najbolj okusni isti dan, lahko pa jih zaprte hranite tudi do 3 dni.