Prehrana in njen vpliv na naše telo ter zdravje

Piše Urška Hercog, nutricionist za super živila in zdravo prehrano, Life coach in Access bars praktik.

Najpomembnejši oziroma največji del, s katerim lahko vplivamo na naše zdravje in na celotno telo, je seveda prehrana. Hrana je naše gorivo in brez nje ne bi mogli živeti. Vendar pa nas zmotna prepričanja in brezglave reakcije pri prehranjevanju lahko drago stanejo, sploh, če ne polagamo pozornosti na to kaj zaužijemo vsak dan. Zelo velika razlika je med tem ali večinoma uživamo nadomestke hrane in različne dodatke, ki so v prehrani ali pa uživamo naravno hrano, ki jo pripravimo sami in h kateri ne dodajamo raznih emulgatorjev, sladkorjev in nezdravih maščob, ki ne naredijo za nas nič koristnega. Hrana je lahko še bolj okusna in koristna, če se poslužujemo naravnih začimb ter naravnih dodatkov.

Pomembno je, da jemo uravnoteženo in raznoliko hrano. Telo za optimalno delovanje potrebuje beljakovine, zdrave in koristne maščobe (hladno stiskana olja, oreščki, semena …), vitamine, minerale in dobre ogljikove hidrate (med njih spadajo naravna, nerafinirana živila in živila, ki niso industrijsko predelana).

Napake, ki jih počnemo v vsakodnevnem prehranjevanju

Sodoben način življenja je popolnoma preobrnil naše prehranjevanje na glavo. Sploh si več ne vzamemo časa, da bi v miru zaužili obrok, po navadi na hitro »zmečemo« vase tisto, kar je pred nami in že drvimo dalje. Kljub temu, da se nam zdi, da je vseeno, na kakšen način pojemo hrano in kakšen odnos imamo do nje, je to popolnoma napačno razmišljanje. Tudi za prehranjevanje si je potrebno vzeti čas. Prežvekovanje hrane je pri tem ključnega pomena, s počasnim prežvekovanjem grižljajev in s pomočjo sline, se aktivirajo potrebni encimi za prebavo hrane in za to, da lahko telo iz hrane potegne potrebne, hranljive snovi, ki jih potrebuje.

Razlika, ki smo je v sodobnem načinu življenja uvedli, je tudi ta, da pojemo premalo obrokov čez dan in potem zvečer nadoknadimo. Telo ni narejeno za en konkreten obrok dnevno. Potrebno je uživanje hrane v več obrokih. Tudi malice med obroki so pomembne, predvsem zato, da krvni sladkor ne pade prehitro in ne začutimo volčje lakote ter se začnemo prenajedati. Če boste čez dan jedli raznoliko hrano, ki bo vsebovala vsa potrebna hranila za optimalno delovanje telesa, boste tako dlje časa ohranili energijo in dobro fizično počutje. Posledično pa tudi ne boste več lačni pozno zvečer. Je pa seveda pomembno, kaj jemo za prigrizke oziroma malice. Zelo koristno je, da so malice v obliki oreščkov, semen, sadja in zelenjave. Kombinacija te hrane daje veliko energije in dlje časa ostanemo siti.

Naslednji problem so osiromašena in predelana živila ter kronično pomanjkanje vitaminov in mineralov v prehrani. Včasih so ljudje uživali zelo malo predelane hrane in zelo redko so si privoščili prečiščene ogljikove hidrate, sladkor in industrijsko pridelano maščobo, kot so prečiščena rastlinska olja in margarina. Včasih hrana ni bila gensko spremenjena in ni vsebovala pesticidov. Danes temu ni več tako. Zato še enkrat premislite o tem, kaj dajete v svoja usta. Če jeste prazno hrano, zaužijete prazne kalorije, ki vas ne bodo dolgo držale pokonci. S takšno prehrano ne dobimo potrebne energije in ker telo ne dobi potrebnih hranljivih snovi (vitamini, minerali, zdrave maščobe …) tudi hitro potem postanemo lačni in krog se ponovi. Naša telesa so narejena za hrano polno zelenjave, sadja, pustega mesa, oreščkov, polnovrednih žitnih zrn in NE ZA sladkor ter procesirano hrano.

 

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več