Praznični čas je tisti del leta, ko se mize šibijo pod težo slastnih dobrot, nam pa je za postavo močno vseeno. Zato pa, ko stopimo na tehtnico, svečano zaprisegamo, da bomo z januarjem začeli s hujšanjem.
shutterstock_248712676

Pa je tehtanje dober pokazatelj telesne teže in ali je odločitev za hujšanje, na podlagi teže, prava?

Mnenja si nasprotujejo – tehtanje nas lahko opozori na nepravilno delovanje našega telesa, po drugi strani pa nas nihanje teže lahko spravi v slabo voljo in celo vodi v napačne odločitve.

Za velik del ljudi je tehtnica tiran, ki redko prinese dobre novice. Zmanjšuje našo samopodobo, saj se številka na tehtnici običajno ne ujema z našimi pričakovanji. Mnogi, ki so breme tehtanja opustili, poročajo o izboljšanju počutja in samopodobe. Svoje telo ohranjajo v pravi formi z redno telovadbo in režimom prehranjevanja. Nekaj kilogramov gor ali dol, ki jih pokaže tehtnica, običajno ni vidnih navzven. Zagotovo pa je pri ljudeh najbolj opazna samozavest.

Tehtanje je lahko tudi odličen motivator za ohranjanje ali izboljševanje telesne teže, kar je seveda odvisno tudi od vsakega človeka posebej. Da pa vam tehtanje ne bo povzročalo preveč skrbi in ustvarilo napačne slike, sledite spodnjim navodilom za pravilno tehtanje:

shutterstock_2809695591. Upoštevajte, da vaša telesna teža ni sestavljena iz zgolj mišične mase in maščobe. Nanjo vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so voda, glikogen, vnos hrane in iztrebljanje… Vse to vpliva na dnevno nihanje telesne teže.

2. Zaradi dnevnega nihanja telesne teže, je lahko vsakodnevno tehtanje nerelevantno. Najbolj optimalno je, da se tehtate vsak dan in ob koncu tedna izračunate povprečno tedensko telesno težo – to je pravi pokazatelj vaše teže.

3. Tehtajte se vsak dan ob istem času, saj telesna teža niha glede na različne dele dneva.

4. Najboljši čas za tehtanje je zjutraj, pred zaužitjem hrane ali tekočin. Pri tehtanju imejte na sebi čim manj oblačil in vsak dan podobno, da bo kar najmanj zunanjih vplivov na rezultate tehtanja.

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več