Pomlad nam po dolgi in hladni zimi ob toplejšem vremenu prinese tudi bogastvo sadja in zelenjave, za katera so že naše babice vedele, da so naravna superživila. Prva pomladna zelenjava je morda na pogled nežne zelene barve, a v sebi ob odličnem okusu skriva še učinkovine, ki izboljšajo imunski sistem, utrdijo kosti in pripomorejo k boljšemu počutju.

Tokrat vam predstavljamo štiri zelene znanilce pomladi in bogate vire mineralov, vitaminov in antioksidantov, ki so nepogrešljivi, če želite prečistiti telo in obnoviti njegovo energijo. To so mlada špinača, mlada čebula, mlada rukola in zelena solata! In kaj je njihova glavna skrivnost? V zeleni barvi, kjer se med drugim skrivajo velike količine vitamina C.

1. Špinača

Ni naključje, da je bila glavni vir moči junaka risanih filmov Popaja prav špinača. Slednja namreč ščiti pred vnetji, oksidativnim stresom, težavami s srcem in ožiljem ter kostmi. Poleg tega vsebuje tudi vitamine (predvsem vitamine A, E, K in B), minerale, mikroelemente, mangan, jod, cink, selen in kalij. Špinačni listi vsebujejo tudi železo, vendar ga naše telo absorbira v zelo majhnih količinah.

In kateri so njeni najbolj zdravilni učinki? 

Če uživamo špinačo, s tem pripomoremo k zdravju žil in žilnih obolenj. Špinača je znana tudi po tem, da preprečuje aterosklerozo in visok krvni tlak. Vsebuje tudi karotenoide, kot sta lutein in zeaksantin, ki so močni antioksidanti. Med drugim naše oči varujejo pred s starostjo pogojeno degeneracijo očesnih mišic in posledično slepoto. Lutein, pa je star sovražnik holesterola, saj ga pošteno znižuje.

Pomembno: peclji špinače lahko škodijo zdravju! Ob obilnem gnojenju z dušikom lahko špinača vsebuje tudi nitrate, ki se skoncentrirajo predvsem v peclje. Slednji zato ne biti daljši od deset centimetrov, še bolje pa je, da jih odstranimo in porabimo samo liste. Peclji sicer vsebujejo tudi oksalno kislino, ki se lahko v ledvicah nalaga v obliki kamnov.

2. Mlada čebula shutterstock_325055735

Morda ne boste verjeli, a čebula je ena redkih rastlin, ki vsebuje skoraj vse vitamine, ki jih poznamo. Še zlasti v izobilju pa je v njej vitamina C, sledijo mu vitamini B1, B2, B3 in B6, rudnine, fosfor, natrij, kalcij, kalij, jod, železo in selen. Tako je jasno, da je čebula vsestranska in zelo široko, sistemsko in kompleksno dobrodejno deluje na naše telo.

Če naštejemo le nekatere pozitivne učinke čebule: vzpodbuja apetit, pospešuje izločanje sluzi, deluje odvajalno in diuretično ter je odlično sredstvo za ubijanje bakterij, ki povzročajo karies in vnetje dlesni. S čebulo zdravimo tudi simptome prehlada, gripe, astme, vnetega grla in bronhitisa, saj hkrati redči sluz v dihalih in zmanjšuje občutek bolečega grla. In nenazadnje – čebula razstruplja, saj pospešuje izločanje sečne kisline in deluje protivnetno.

3. Rukola

Ta rastlina, ki po videzu malo spominja na regrat, si je izborila dobro mesto na krožniku tistih, ki imajo radi solate, pice in testenine z rukolo. V sebi pa skriva celo bogastvo zdravja, široko paleto vitaminov in mineralov ob zelo majhni vsebnosti kalorij. Rukola vsebuje veliko vlaknin in drugih snovi, ki pomagajo preventivno odganjati raka. Deluje tudi kot ´antimikrob´, saj pomaga v boju proti diabetesu, pomirja želodčno kislino in zmanjšuje njeno prekomerno izločanje, kar zmanjša razjede v želodcu. Mnogi ne vedo, da njen oster okus spodbuja delovanje pljuč in jeter ter deluje proti zaprtju.

4. Zelena solata

Vsak otrok ve, da je solata bogata s številnimi vitamini in z minerali. V njej pa je še veliko drugih koristnih sestavin, kot so laktucina, laktukopikrina, laktucerola, manita in asparagina. Znano je, da solata pomirja, zato jo priporočajo zvečer zvrhan krožnik tistim, ki slabo spijo. V njej je tudi cela kopica vitaminov in sicer A, B1, B6, C in E. Seveda tudi solata vsebuje največ vitamina C, ki se skriva v zunanjih, zelenih listih, v rumenem hrustljavem srčku pa ga je le še pet odstotkov. Vlaknine v solati izboljšujejo prebavo in nase vežejo strupene ter maščobne snovi. Obilica magnezija v zelenih listih pa učinkuje na prenašanje signalov po živčevju, folna kislina skrbi za boljši izkoristek beljakovin.

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več