shutterstock_256333441Članki o hujšanju, ki jih beremo na spletu, so pogosto deljenega mnenja, glede vključevanja sadja v dietni jedilnik.

Sadje je izjemno hranljivo in je vir mnogih vitaminov, vendar pa je lahko tudi dvorezni meč. Sadje načeloma lahko vključite v svoj dietni meni, vendar pa ga je v nekaterih primerih priporočljivo tudi popolnoma izločiti.

Oglijkovi hidrati oz. fruktozni sladkor, ki je v sadju, običajno nimajo velikega vpliva na sladkor v krvi, vendar pa ta sladkor presnavljajo samo ledvice, ki pa ga pogosto shranijo v maščobo, namesto pretvorijo v energijo. Zato je potrebno količino sadja močno omejiti, saj že dve banani in eno jabolko zadovoljita 85% dnevnega vnosa ogljkovih hidratov, pri dietnem meniju. Zapomnite si, da sadje ni hrana, ki jo lahko jemo v neomejenih količinah.

Kljub temu, pa je sadje tudi pomemben vir vlaknin in antioksidantov, ki znižujejo krvni tlak, zmanjšujejo stres in v nekaterih primerih tudi pomagajo pri izgubi telesne teže.

shutterstock_264191096

Nasveti za hujšanje s sadjem

1. Posegajte rajte po manjšem sadju, kot so maline, borovnice, jagode, kivi, mandarine, slive, marelice in mala jabolka, saj ti vsebujejo največ vlaknin.

2. Sadje uživatje zmerno, na vašem jedilniku naj prevladuje zelenjava, predvsem zelena listnata zelenjava, ali zelenjava z veliko vlaknin.

3. Če ste na dieti z zniževanjem ogljikovih hidratov, z jedilnika najprej odstranite hrano, ki je primarno sestavljena iz ogljikovih hidratov, kot so škrobi in žitarice, šele kasneje z jedilnika odstranite sadje.

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več