Perutnina Ptuj se je pred petimi leti odločila, da združi moči z avtoricama uspešnice 90-dnevna ločevalna dieta in pomaga ljudem s prekomerno težo za slim & fit prihodnosti. Kot partner in promotor aktivnega načina življenja, se je pridružil še Salomon.

Februarja 2012 smo tako začeli s prvo akcijo Slim & fit po ločevalno, kjer je hujšalo kar 18 kandidatov, 9 zaposlenih v Perutnini Ptuj in 9 oseb iz vse Slovenije. Poimenovali so se Slimfitke in Krilca ter v odličnem ekipnem vzdušju in medsebojno podporo pogumno zajadrali v nov način življenja. Perutnina Ptuj je vsak mesec poskrbela za zalogo zdravih izdelkov Slim & Fit, ki so zadostovali za prav vse proteinske obroke. Pod budnim očesom in vsakodnevno podporo Mojce Poljanšek so uspešno izpeljali prvih 90-dni, mnogi pa novo težo vzdržujejo še danes.

Druga akcija je potekala v letu 2013 in popolnoma digitalno. Osnova je bil Slim & fit dnevnik po ločevalno na Facebook strani Slim & fit po ločevalno. Kar 402 osebi sta uporabljali dnevnik, redno beležili svoje prehranjevanje, gibanje ter spreminjanje telesne teže.

Tretja akcija hujšanja Slim & fit po ločevalno je bila ponovno klasična. Med skoraj 2.000 prijavljenimi smo izbrali 10 kandidatov, ki so 90 dni hujšali pod vodstvom avtorice diete Mojce Poljanšek in podporo ekipe Perutnine Ptuj. Končni rezultati so bili odlični - minus 100 kg in 116 cm manj v pasu. Zaradi izrednega uspeha in motiviranostjo ekipe se je Perutnina Ptuj odločila, da bo podprla še en krog 90-dnevne ločevalne diete z istimi kandidati. V jeseni 2014 so se tako srečali ponovno in se do konca leta znebili še nekaj kilogramčkov.

O 90-dnevni ločevalni dieti

V treh sezonah se je nabralo kar nekaj kandidatov, ki še vedno živijo po principu ločevalne diete in izgubljajo dodatne kilograme ali pa vzdržujejo novo težo. Njihove zgodbe si lahko pogledate s klikom na spodnje povezave.

1. Urška Kopše:
V 2 letih sem se zredila za skoraj 40 kg

 

Starost: 23 let
Telesna višina: 173 cm
Pred hujšanjem (1. 3. 2012): 99,4 kg in konf. št. 46/48
Pred nosečnostjo: 90,5 kg
Način hujšanja: fb akcija Slim & Fit po ločevalno
Na koncu nosečnosti: samo +12 kg
Način prehranjevanja med nosečnostjo: po ločevalno (razen zajtrki)
2 meseca po porodu: –12 kg
5 mesecev po porodu: še dodatnih –5,5 kg in konf. št. 42/44
Način hujšanja po porodu: 90-dnevna ločevalna dieta
Telesna teža 25. 2. 2015: 78 kg

urska-kopse-zdaj

Fotografije: osebni arhiv, Bojan Mihalič / fotosplet.net

Nikamor ne grem, ker nimam kaj obleči! To je bil stavek, ki sem ga pred letom in pol povedala vsaj dvakrat dnevno. Omara (pre)polna lepih oblačil, jaz pa nosim 2 razvlečeni trenirki in 2 majici. Plašča v omari niti pogledati nisem upala, kaj šele, da bi ga pomerila! Le kako sem si to lahko dopustila???
Začelo se je v zadnjem letniku srednje šole. Veliko obveznosti in malo časa. V šoli za malico sendvič in to je bilo to. Ob 21. uri pa doma večerja. Ne skromen obrok, kot bi ga za večerjo človek pričakoval, ampak kar „kompletno kosilo", skoraj vsak dan. Teža je počasi naraščala, jaz pa se nekako nisem zmenila zanjo.

Nato sem šla študirat. Študentsko življenje je prineslo nove kilograme! Danes se temu sploh ne čudim, glede na to, da smo s sostanovalkama živele od makaronov in krompirja! In kot da nisem bila že dovolj okrogla, sem na vse te kilograme še zanosila. In seveda je bilo treba poslušati pametne "stare mame", da sem jedla za dva. Moja teža je katastrofalno naraščala. Na vsakem pregledu sem bila okregana zaradi svojih kilogramov. Naj to pojasnim s številkami: 

- pred zanositvijo sem pridobila 12 kg
- med zanositvijo še dodatnih 27 kg
- to je skoraj 40 kg v 2 letih!!!

Čeprav so me vsi tolažili, da bo teža šla dol po porodu, ko bom dojila, kar sama od sebe, ni bilo ravno tako. Poskušala sem z vsemi mogočimi dietami, prehranskimi dopolnili, prisilila sem se celo k rednim sprehodom, rezultatov pa ni in ni bilo.

In ko sem nekega dne spet čepela na Facebooku, namesto da bi bila zunaj, na svežem zraku, sem videla razpis za prijavo na akcijo hujšanja. 90-dnevna ločevalna dieta v sodelovanju s Perutnino Ptuj. Zakaj pa ne? Izpolnila sem prijavnico in pozabila na to ..., dokler me ni poklicala Mojca. A to resno??? Ja, super! Po tihem pa sem si govorila: no, zdaj pa nimam več izgovora.

FB akcija Slim & Fit po ločevalno

Na srečanjih dveh skupin (Krilca in Slimfitke) sem spoznala ljudi, s katerimi smo delili izkušnje, zgodbe, vzpone in padce ter rezultate. Videla sem, da v borbi s kilogrami nisem sama, veliko nas je takšnih, a malo takih, ki bi radi zares kaj spremenili. Vseskozi smo imeli veliko moralno podporo s strani Mojce in Brede.

Spodbude, bodrenje, lepe misli in malo tekmovalnosti so prav kmalu obrodili tudi rezultate. Ne samo na tehtnici in v obsegih. Počutje je bilo tisto, ki mi je povedalo: DA, TAKO JE PRAV! Presežek energije, boljša samopodoba, manj nelagodja, nič več tarnanja ...

Sprva je bilo kar hudo.

Jaz in sadni obrok vsaki 2 uri??? Vi to resno??? Letno sem sicer pojedla 3 jabolka in nekaj sezonskega sadja, to pa je bilo tudi vse. Zajtrk? Tega nisem poznala že par let, odkar ga je zjutraj nadomestila kava. A sem se prisilila in ni mi žal. Tretja večja kriza je bila odpovedati se slanim prigrizkom. A me je izguba kilogramov in centimetrov motivirala, da sem vztrajala. Tu pa tam sem se seveda pregrešila, vendar sem naslednji dan nadaljevala po ustaljenih tirnicah.

Rezultati so se pokazali zelo hitro in kmalu so jih opazili tudi drugi!

Komplimenti so prihajali od vsepovsod, z njimi pa tudi vprašanje: Kako ti to uspe? In ko poveš, da hujšaš z 90-dnevno ločevalno dieto, dobiš na eni strani kup zanimanja zanjo, na drugi strani pa kritiko, kako je to nezdravo (nisem vedela, da je povečan vnos sadja in zelenjave nezdrav). Pa me to ni zmotilo, ker so navadno kritizirali tisti, ki nimajo težav s kilogrami in ne vedo, kaj pomeni spopadati se z njimi. Tako sem jedla po ločevalno in hodila na naša srečanja …

A nekaj je bilo drugače!

Na tretje srečanje Slimfitk in Krilc sem prišla z dobro novico =). Nisem bila več sama, pod srcem sem nosila še eno drobčkeno bitje. Verjetno so k temu, da sem zanosila, relativno hitro pripomogli očiščeno telo, manjša kilaža in psihično boljše počutje.bPotem pa se je začelo porajati novo vprašanje:

Kako naprej?

Ravno sem se znebila nekaj kilogramov, kaj pa zdaj? Je bil ves moj trud zaman? Na srečo je moja ginekologinja zelo širokogledna in odprta oseba. Povedala sem ji, da se prehranjujem po ločevalno in ji način prehranjevanja na kratko razložila. Nič ni imela proti, dokler so bili moji izvidi dobri in je teža počasi naraščala, otroček pa se je normalno razvijal.

Jedla sem po drugem priročniku 90-dnevne ločevalne diete.

Torej za kosilo npr. škrob in za večerjo proteine, če se mi je česa resnično zahotelo, pa sem poslušala svoje telo in si to tudi privoščila. Vitaminski dan? Jasno! Zelenjavne enolončnice so božanske! Opustila sem le sadne zajtrke, ker so mi povzročali sprva jutranjo slabost, kasneje pa zgago. Namesto sadja sem jedla muslije ali kaj podobnega. Moja teža je naraščala zelo počasi. Prvih 12 tednov nič, nato pa 2 kg na 4 tedne. In izvidi so bili odlični. Hemoglobin sem imela celo nosečnost višji od 125! In rodila se je zdrava deklica Hana, težka 3290 g in dolga 50 cm.

Vsega skupaj sem v nosečnosti pridobila 12 kg (prvič pa kar 27!).

Po porodu sem vseh 12 kg izgubila v slabih dveh mesecih. Očitno si je moje telo nabralo ravno toliko zalog, kot jih je potrebovalo. Na žalost sem iz zdravstvenih razlogov zelo hitro izgubila mleko in takrat sem se odločila, da zopet začnem jesti po prvem delu 90-dnevne ločevalne diete. Naj se pohvalim: po 12 kg, ki sem jih izgubila po porodu, sem dodala še 5,5 kg minusa. Zdaj gredo kilogrami dol veliko bolj počasi, a pomembno je, da gredo!

Voda in gibanje.

Če je le možno, greva s Hano vsak dan na enourni sprehod, na katerem seveda ne sme manjkati steklenica vode. Vsak dan je spijem nekje 2,5 do 3 litre. Nabavila sem si tudi orbitrek, za dneve, ko sprehodi niso mogoči. Tako je miganje na dnevnem redu.

Še koža ...

Ker sem pred leti na hitro pridobila kar precej kilogramov in ker jih sedaj uspešno odpravljam, pa na telesu ostajajo spomini in opomini – odvečna koža. Olivno olje in masaža sicer delata čudeže, a ko enkrat vzmet zelo raztegneš, se nikoli več ne skrči v prvotno stanje – to velja tudi za telo.
Nikamor ne grem, ker nimam kaj obleči! je še danes na dnevnem redu =). Vendar iz popolnoma drugih razlogov. Skozi proces hujšanja, v katerem še vedno vztrajam, sem izgubila 3 konfekcijske številke. Zdaj je moja omara prazna, ker sem prevelika oblačila podarila, nova pa bodo na vrsti čez še nekaj kg minusa. 

Po 3 letih

Zjutraj in dopoldan navadno jem sadje, še raje spijem (pojem) smoothie. Hrano ločujem, a ne tako dosledno kot v času hujšanja, vsake toliko si privoščim sadno-zelenjavni dan in tehtam se 1x tedensko. To mi pomaga ohraniti nadzor, če slučajno zaidem na "kriva" pota. Manjka mi edino telovadbe – odkar sem se zaposlila, ne morem več hoditi na zumbo, v katero sem se zaljubila. se zaljubila. se zaljubila.