Perutnina Ptuj se je pred petimi leti odločila, da združi moči z avtoricama uspešnice 90-dnevna ločevalna dieta in pomaga ljudem s prekomerno težo za slim & fit prihodnosti. Kot partner in promotor aktivnega načina življenja, se je pridružil še Salomon.

Februarja 2012 smo tako začeli s prvo akcijo Slim & fit po ločevalno, kjer je hujšalo kar 18 kandidatov, 9 zaposlenih v Perutnini Ptuj in 9 oseb iz vse Slovenije. Poimenovali so se Slimfitke in Krilca ter v odličnem ekipnem vzdušju in medsebojno podporo pogumno zajadrali v nov način življenja. Perutnina Ptuj je vsak mesec poskrbela za zalogo zdravih izdelkov Slim & Fit, ki so zadostovali za prav vse proteinske obroke. Pod budnim očesom in vsakodnevno podporo Mojce Poljanšek so uspešno izpeljali prvih 90-dni, mnogi pa novo težo vzdržujejo še danes.

Druga akcija je potekala v letu 2013 in popolnoma digitalno. Osnova je bil Slim & fit dnevnik po ločevalno na Facebook strani Slim & fit po ločevalno. Kar 402 osebi sta uporabljali dnevnik, redno beležili svoje prehranjevanje, gibanje ter spreminjanje telesne teže.

Tretja akcija hujšanja Slim & fit po ločevalno je bila ponovno klasična. Med skoraj 2.000 prijavljenimi smo izbrali 10 kandidatov, ki so 90 dni hujšali pod vodstvom avtorice diete Mojce Poljanšek in podporo ekipe Perutnine Ptuj. Končni rezultati so bili odlični - minus 100 kg in 116 cm manj v pasu. Zaradi izrednega uspeha in motiviranostjo ekipe se je Perutnina Ptuj odločila, da bo podprla še en krog 90-dnevne ločevalne diete z istimi kandidati. V jeseni 2014 so se tako srečali ponovno in se do konca leta znebili še nekaj kilogramčkov.

O 90-dnevni ločevalni dieti

V treh sezonah se je nabralo kar nekaj kandidatov, ki še vedno živijo po principu ločevalne diete in izgubljajo dodatne kilograme ali pa vzdržujejo novo težo. Njihove zgodbe si lahko pogledate s klikom na spodnje povezave.

4. Kristina Petek:
»Z izgubo kg si je dovolila Biti«

 

Starost: 53 let
Telesna višina: 163 cm
Telesna teža pred hujšanjem (pomlad 2009): 98 kg
Način hujšanja: RinaŠOLA hujšanja 2009 in fb akcija hujšanja Slim & fit po ločevalno 2012
Izguba telesne teže 2009: 17 kg
Vzdrževanje: prehranjevanje po ločevalno, gibanje, spremenjen način življenja in razmišljanja
Izguba telesne teže 2012: 8 kg
Skupna izguba telesne teže: 25 kg
Telesna teža zdaj (februar 2015): 76 kg

kristina-zdaj-2

Fotografije: osebni arhiv, Bojan Mihalič / fotosplet.net

Vedno sem se prepričevala, da problemi ne obstajajo, so samo izzivi in upanje na uspeh. Pa vidim, da ni tako. Velik problem sem začutila, ko sem želela zapisati nekaj besed o sebi. Uh!  Pa vendar sem našla moč, pogum in voljo, da v nekaj stavkih zložim svojo zgodbo, ki je bila vredna truda. Pogosto rada rečem, da se s pridobivanjem in izgubljanjem teže ubadam že celo življenje. Kot mlado dekle sem se ukvarjala sama s sabo zaradi prenizke telesne teže. Bom rekla, da sem bila suha kot prekla. Jedla in basala sem se z vsem povprek, haska pa ni bilo. Ali pa, pa čutim posledice sedaj!  S svojo telesno težo sem bila zadovoljna le kakšna tri leta, to je bil čas, ko sem postala mati dveh čudovitih otrok. Pa so prišle zdravstvene težave, obdobje padcev, stisk, vzponov, izgube najdražjih oseb v življenju … in kg so se kar kopičili, še danes ne vem, kako sem to dopustila.

Na dnevnem redu so bila hujšanja, pa ne diete, stradanja – voda, prepečenec in sadje. Pa sem spet dobila nazaj svojo želeno težo. A ne za dolgo, ponovno so sledili popravni izpiti. Po vsem tem sem se utrudila – psihično in telesno, se zapustila ter  veselo nabirala kg. Postala sem zagrenjena, nezadovoljna, nenazadnje me je začela prekomerna telesna teža omejevati pri gibanju in delu. Kaj vse nas lahko zlomi. In ko se to zgodi, je pot do ozdravitve dolga.

Sodelavke so zaznale mojo stisko

Na glas sem začela razmišljati, da moram nekaj narediti drugače. Sodelavke so zaznale mojo stisko in mi pomagale iz nje, za kar sem jim neizmerno hvaležna. Prijavile so me v šolo hujšanja z Rino in njeno 90-dnevno ločevalno dieto. To je bilo leta 2009.

Leto 2009 je prineslo prve rezultate

Pa se je začelo. V prvih tednih je bilo težko in stresno. Najprej sem se morala naučiti ločiti ogljikove hidrate in škrob, marsikaterega živila nisem znala razvrstiti v pravo skupino. Vendar se je izšlo, po veliki zaslugi skupine in seveda Rine. Hvala, Breda in Mojca. Sčasoma mi je ločevanje nehalo delati težave. Obroki so postali bolj raznoliki in okusnejši. Začela sem uporabljati več začimb in 'žmahil'. Tu in tam so bile sladke pregrehe, ki sem se jih vedno bolj zavedala in vedno bolj opuščala slabo vest, drugi dan pa nadaljevala po začrtani poti. Samo naprej. Na jedilniku je bilo več sadja in zelenjave, topel čaj in voda sta postala zvesta sopotnika. Izgubila sem precej kg, kar me je vzpodbudilo, da sem začela delati tudi na sebi. Postala sem bolj samozavestna, zadovoljna, najbolj pomembno pa je bilo to, da sem se počutila bolje. Po zaključku diete sem pazila na kombiniranje živil in povečala telesno aktivnost. Rinini koraki so me vzpodbudili, ni bilo potrebe, da jih štejem, ker sem jih praviloma vsak dan naredila več, pohodi v hribe pa so postali moja poslastica. Težo mi je nekako uspelo vzdrževati.

Leta 2012 sem se nagradila z uspehom

V letu 2012 sem se z veseljem odzvala facebook akciji hujšanja Perutnine Ptuj in Rine. Ponovila sem 90-dnevno ločevalno dieto s pomočjo avtoric in z izdelki Perutnine Ptuj, ki so nas spremljali na beljakovinski dan. Moram reči, da mi je bilo lažje kot prvič. Res sem uživala v 90-dnevni akciji hujšanja, ki je potekalo v prijetnem 'tekmovanju' med dvema skupinama shujševalcev: Slimfitkami, v kateri smo bili zaposleni znotraj Perutnine Ptuj, in Krilci, ki jo je sestavljalo 9 zunanjih udeležencev akcije, izbranih izmed več kot 800 prijavljenih!!! Vse pohvale Perutnini Ptuj, ki je omogočila 18 udeležencem in drugim privržencem hujšanja, da z drugačnim načinom prehranjevanja zaživimo bolj zdravo, poleg tega pa izgubimo prekomerno težo. Ja, uspelo mi je. V štirih letih drugačnega načina prehranjevanja sem svojo telesno težo znižala skupaj za 25 kg. Zdaj vem, da je potrebno za dolgoročni uspeh spremeniti marsikaj, ne samo prehranjevalne navade, tudi razmišljanje ter odzivanje na različne situacije v življenju. Pa me boste vprašali o podpori v družini ... Ja, v pravem pomenu besede podpore ni bilo, oteževala pa me tudi ni. Bile pa so pohvale, da sem nekaj naredila zase. Mož in hči sta zagovornika dejstva, da je potrebno uživati vse, vendar v majhnih obrokih in večkrat. Morda je to res, vendar meni ni uspelo. Usvojila sem svoj način prehranjevanja, trudim se in vztrajam naprej.

Suzana o svoji mami:

Obdobje, ko se je mami pridružila Rinini skupini, je bilo po mojem opažanju zanjo svojevrsten mejnik. Začela je bolje skrbeti zase. Dnevi so pričeli vključevati redno skrb za telo in dušo. Na njenem obrazu je izginila zamaknjenost, vse pogosteje jo je krasil čudovit smeh, povečalo se je njeno samozaupanje. Začela se je veseliti majhnih osebnih podvigov. Izjemno je izboljšala izrabo prostega časa, postala si je pomembna. Stalnica so postali redni vikend pohodi v planine, na katerih nadvse uživa. Odkrila je navdušenje nad razvajanjem v savni, na obiskih koncertov in baletnih predstav. Ponosna sem nanjo. Je moj navdih. Rada sem v njeni družbi. Želim ji veliko veselja nad nadaljnjim odkrivanjem sebe in ji privoščim, da bi se ji izpolnile tudi njene želje po potovanjih. Zdi se, da je z izgubo kilogramov stopila sama sebi s poti in si dovolila Biti.

Februar 2015

Sodelovanje v Rinini skupini za hujšanje bogati moje življenje in spreminja moje prehranjevalne navade. Zadovoljna sem, da že 6 let tekoče vzdržujem težo. Kako? V glavnem pazim na kombiniranje hrane, zajtrki so še vedno sadno obarvani, trudim se, da so obroki, ki jih pripravljam sama, kvalitetni – ne kompliciram, se pa posvetim izbiri in pripravi hrane. Najraje posegam po raznovrstni zelenjavi, ki jo lahko uživam na 100 in en način. Skoraj vsak dan me vzpodbujajo »Rinini koraki«, prehodim 4 do 5 km, dvakrat na teden telovadim pod vodstvom vaditelja. Odvečno navlako na podstrešju moje glave pogosto odnesem v hribe in planine ter gledališče ali kino. Vzdrževanje zdravega načina življenja je postala moja navada, kar me navdaja z zadovoljstvom. Hvala ekipi Rine in Slim&Fit, od katerih usvojim marsikatero pozitivno misel.