Ste že opazili, da stres negativno vpliva na vaše delo, vašo telesno težo in celo na vaše zdravje? Stres je precej pogost pri delu in življenju modernega sloga, zato je pomembno, da ga znamo nadzorovati in se z njim spopadati. Preberite si osem strategij za spopadanje s stresom, ki so znanstveno dokazano uspešne.

 

Bodite prizanesljivi do sebeshutterstock_367327706

Študije so pokazale, da so osebe, ki niso prestroge do sebe in svojih napak, manj anksiozne in depresivne ter bolj optimistične in vesele. Prepričani smo, da bomo delali bolje, če bomo strogi do sebe in si bomo postavljali visoka pričakovanja in prav to je največji povzročitelj stresa. S prizanašanjem in razumevanjem bomo zmanjšali stres in bomo tudi veliko bolj uspešni.

 

Ne pozabite na ‘veliko sliko’

Ljudje pogosto pozabimo na višji cilj in si ustvarimo napačne predstave, v večini osredotočene na malenkosti. Vadbo lahko, na primer opišemo kot “(p)ostati zdrav”, lahko pa jo razumemo tudi kot “preteči 2 kilometra”. V življenju, še posebej pri opravilih, ki vam povzročajo stres, je pomembno, da se vprašamo po veliki sliki. Torej naslednjič, ko boste morali ostati dlje v službi, namesto “odgovarjati na e-pošto dodatno uro”, raje mislite na “razvijanje svoje poslovne kariere”. Tako boste lažje opravili manjše in bolj nadležne malenkosti, z višjim ciljem v mislih.

 

Zanesite se na rutinoshutterstock_302385869

Malo ljudi se zaveda resničnega razloga za stres. Ne, to ni vaš šef ali gneča na cesti, glavni povzročitelj stresa so nenehne odločitve, ki jih moramo sprejemati vsak dan. Odločitve, tudi najbolj preproste, ustvarjajo mentalno napetost, ki nas močno utruja. Rešitev je rutina – zmanjšajte število dnevnih odločitev, tako, da si vnaprej pripravite oblačila, hrano ipd. Osredotočite svojo energijo na pomembne odločitve in tako močno zmanjšajte stres v svojem življenju.

 

Naredite nekaj, kar vas zanima

Vsak dan si vzemite 5 ali 10 minut in naredite nekaj, kar vas res zanima. Raziskave so pokazale, da nas to dejansko napolni z energijo in nam omogoči še malce več dodatnega dela. Vendar pazite, zanimivo ni enako kot prijetno ali sproščujoče. Sproščujoče je lahko kosilo v restavraciji, hrana je lahko prijetna, vendar, če vaša izkušnja ne bo zanimiva, vas ne bo napolnila z energijo, tudi če bo to od vas zahtevalo nekaj več truda.

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več