Pred nami so hladni in bolj ali manj turobni meseci, ko težko najdemo motivacijo za gibanje. Najraje bi poležavali na udobnem kavču, stisnjeni pod toplo odejo in uživali v jesenskih dobrotah, kot sta pečen kostanj in domači jabolčni zavitek. Še sreča, da se moramo v teh mesecih začeti tudi oblačiti topleje, s čimer je nekaj odvečnih kilogramčkov lažje skriti. Nato pride novo leto in stare, znane novoletne zaobljube, ki jim sledi slaba volja, ker rezultatov ni ali pa poteka vse prepočasi …

Da se zgodba letos ne bo ponovila, smo vas na zaobljube želeli spomniti malo prej in vas opomniti, da za velike spremembe ne potrebujete veliko – nasprotno, začeti je potrebno z malimi koraki, ki jih bomo našteli v nadaljevanju.

1. Jejte več – ne manj krožnik2

Najpogostejša napaka, ki jo običajno naredimo, ko želimo shujšati je ta, da drastično zmanjšamo vnos hrane. S tem v telesu sprožimo alarm, saj mora sedaj z manj energije (energija = kalorije) opravljati vse funkcije, s čimer preklopi na “varčen način”. To pomeni, da začne naše telo vsako hrano skladiščiti v maščobnih zalogah, kar povzroči ravno nasproten učinek kot smo ga pričakovali. Namesto izgube maščob le-te pridobivamo, hujšanje pa je z vsakim takšnim zmotnih pristopom težje, saj si telo vsako spremembo zapomni. Rešitev je torej takšna, da najprej poskrbite za redno prehrano – zajtrk, malica, kosilo, malica in večerja bi se vsak dan morali znajti na vašem jedilniku ob približno enaki uri. S tem boste poskrbeli za nek ritem, kateremu se bodo prilagodile vse telesne funkcije, hkrati pa boste z malicami med obroki preprečili volčjo lakoto in s tem prenajedanje.

2. Ni pomembno koliko, temveč kaj

Bolj kot količina hrane na krožniku, je pomembna njegova vsebina. Za primerjavo; če si privoščite pest ocvrtega krompirčka, boste s tem zaužili nekaj več kot 300 kalorij in ogromno nezdravih nasičenih maščob ter soli, pri tem pa sploh ne boste potešili lakote. Če pa boste namesto krompirčka raje izbrali velik krožnik krompirjeve juhe z zelenjavo, boste ne le zaužili manj kalorij, temveč boste svoje telo nahranili z vitamini, minerali in vlakninami ter poskrbeli za dolgotrajen občutek sitosti. Za izgubo kilogramov in maščob oziroma za splošno dobro počutje ter zdravo življenje bodite torej pozorni na živila, ki se pogosto znajdejo na vašem jedilniku. Naj bodo to nepredelana živila, ki jih pripravite sami, saj imate tako vi nadzor nad tem, kaj boste zaužili. Privoščite si sveže sadje in zelenjavo, mlečne izdelke (skuta, navadni jogurt, sir), jajca, polnovredne žitarice (ajda, pira, oves), pusto meso in ribe, riž in polnozrnate testenine ter različne vrste oreščkov. Izogibajte pa se industrijsko predelani in vnaprej pripravljeni hrani, ki je polna skritih maščob, soli in sladkorja ter umetnih arom.

3. Voda, voda, voda

Če veste, da bi dnevno morali spiti vsaj 1,5 litra vode, zakaj torej tega ne počnete? Ne le, da boste s tem telo prečistili strupov in drugih škodljivih snovi, izboljšali boste tudi svoje splošno počutje in izgled, saj se dehidracija najprej pozna na koži. Iz svojega jedilnika popolnoma črtajte sladke pijače, saj niso niti malo koristne, poleg tega pa vas ne odžejajo. Če nad vodo niste najbolj navdušeni, vztrajajte, saj se naše brbončice na nov okus privadijo šele v 3 mesecih. Seveda pa se lahko odžejate tudi z nesladkanimi čaji ali vodi dodate nekaj kapljic limone. Če spijete veliko sladkane kave, je tudi to eden od dejavnikov, ki vam preprečuje, da bi shujšali oziroma znižali uživanje sladkorja.

4. In zadnje, a še zdaleč ne nepomembno … GIBANJE!

Samo sprememba pri prehranjevanju žal še ni dovolj zato, da bi izoblikovali svoje telo in shujšali. V svoj vsakdan ali vsak 3x tedensko morate vključiti tudi gibanje. Čas se vedno najde, le najti morate tisto obliko gibanja, ki vas veseli in vam ustreza. Če vam je med tekom dolgčas, potem enostavno ne tecite. Izbirate lahko med nešteto vrstami aerobne vadbe, s katero boste povečevali svojo vzdržljivost in porabljali kalorije. Ne pozabite tudi na vaje za moč, ki jih izvajate z lastno težo oziroma z utežmi. Tako boste izoblikovali telo in porabili še dodatne kalorije, saj so mišice največji porabnik energije tudi, ko mirujete. banner_bodypump_2

Če imate raje malce več podpore in natančno določen jedilnik, pa vabljeni v našo družbo! Ravnokar smo na naši Facebook strani Slim & fit začeli z novim ciklom 90-dnevne diete po ločevalno, ki se je za mnoge izkazala za zelo učinkovito, predvsem pa dieta predstavlja dober uvod v nov način prehranjevanja.

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več