swim-422546_1920Učinkuje kot kardio vadba in vaje za moč hkrati

Ker je voda 800-krat gostejša od zraka, so pod vodo tvoje mišice pod nenehnim uporom. Če z gibanjem prenehaš, se začneš potapljati in s tem dosežemo učinek prisiljene kardio vadbe.

Pozitivno učinkuje na pljuča

Kadar si pod vodo in nimaš dostopa do kisika, se tvoje telo nauči kar najbolj učinkovito porabljati kisik, ki je na voljo. Prav tako se izboljša kapaciteta vdihanega kisika ter izdihnjenega ogljikovega dioksida. Raziskave so pokazale, da je pljučna kapaciteta plavalcev boljša kot pri tekačih.

Izboljša tekaške sposobnosti

Z izboljševanjem pljučne kapacitete se povečuje tudi vzdržljivost. To pomeni, da lahko hitreje tečete in se kasneje utrudite.

Plavanje je za vse

Plavanje predstavlja super vadbo tako za starejše, poškodovane, mlade in bodoče mamice kot tudi za tekmovalne športnike. Sami narekujete ritem in zahtevnost vadbe in tako sami določate kakšni bodo učinki takšne vadbe.

Zmanjšuje stres

Endorfini, ki se izločajo že pri splošni vadbi, zelo pozitivno vplivajo na nivo stresa. Pri plavanju pa gre še za dodaten element vode, kswimmers-swimming-race-competition-56837i omili občutljivost telesa na vse prejete informacije, kar pomirja in dokazano zmanjšuje učinke kroničnega stresa. Zaradi tega se tako radi namakamo v kadi!

Zavira čas

Ljudje, ki redno plavajo, so telesno vsaj 20 let mlajši. Znanstveniki trdijo, da plavanje do sedemdesetega leta pozitivno vpliva na krni tlak, nivo holesterola, kardiovaskularne sposobnosti, osrednji živčni sistem, kognitivne sposobnosti, mišično maso in samo strukturo krvi.

Delajo tudi mišice, ki ponavadi mirujejo

Velik del plavanja je ohranjanje ravnotežja in pravega nivoja v vodi, zato takrat uporabljamo mišice stabilizatorke in mišice v spodnjem delu hrbta, treniramo pa tudi mišice v rokah in mišice ramenskega obroča, na katere drugače pogosto pozabimo.

Naredi vas pametnejše

Kadar smo v vodi, se pretok krvi do možganov poveča za kar 13 %. Takrat naši možgani in kognitivne sposobnosti delujejo bolje.

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več