Praznične mize so polne sladkih dobrot, ki pa niso najbolj zdravju prijazne. Tokrat smo za vas pripravili ‘zdravo’ verzijo potice, ki jo lahko hitro in enostavno pripravite ter presenetite svojo družino ali goste. Potrebovali boste naslednje sestavine:
Za testo:
– 1 kocko kvasa za sladko testo
– 350 ml manj mastnega mleka
– 350 g pirine moke
– 200 g ajdove moke
– 2 rumenjaka
– 50 g rjavega sladkorja
– 70 g masla
– 1 žličko soli
– 0,3 ml ruma
Za nadev:
– 1000 g manj mastne skute
– 100 g rjavega sladkorja
– 100 g kisle smetane
– 50 g kruhovih drobtin
– 100 g rozin, namočenih v rumu
– 2 beljaka
– naribana limonina lupinica
Ločimo 250 ml mleka in ga zavremo. Z njim poparimo ajdovo moko in ohladimo. V preostalem mleku raztopimo kvas, z njim prelijemo pirino moko in združimo z ajdovo moko. Dodamo rumenjake, sladkor, rum in sol, ki ne sme priti v stik s kvasom. Vse skupaj zmešamo v gladko testo in med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Ko je testo gladko in brez grudic, pustimo, da vzhaja približno eno uro.
Nadev pripravimo tako, da zmešamo skuto, kislo smetano in drobtine.
Vzhajano testo razvaljamo v obliki pravokotnika in premažemo z beljakom. Po površini razporedimo skutin nadev in potresemo z rozinami. Testo zavijemo v trden zvitek in postavimo v pekač. Pred peko potico premažemo z jajcem in na več mestih prepikamo z vilicami. Pustimo, da vzhaja še 20 minut.
Vzhajano potico postavimo v vročo pečico in pečemo 10 minut pri 220 °C, nato pa 30 minut pri 200 °C, dokler se zavitek ne obarva v nežno rjave barve.