Zimske temperature niso najbolj prijazne in veliko lažje je ostati doma, na toplem, in čakati pomlad. Pozimi veliko ljudi bistveno zmanjša količino vsakodnevnega gibanja. Namesto s kolesom ali peš gremo v službo z avtomobilom ali avtobusom, vsakodnevni sprehodi in občasni teki pa so bolj izjema kot pravilo. Z manj gibanja, se slabša delovanje celotnega telesa, saj naše telo potrebuje redno gibanje, prav enako kot potrebuje hrano in vodo. Z redno rekreacijo krepimo imunski sistem, ki je še toliko bolj ogrožen v hladnih mesecih.

Kljub temu, da se ostati doma sliši kot bolj udobna izbira, je pomembno, da tudi v zimskih časih ohranimo nivo vsakodnevnega gibanja. Za lažji začetek smo izbrali pet nasvetov za tek pozimi.shutterstock_518885542

Cilji so pomembni

Z vnaprej določenimi cilje je veliko lažje slediti svojim obveznostim in spremljati svoj napredek, kar je eden izmed glavnih motivatorjev. Zelo pomembno je, da si določite oprijemljive in realne cilje, ki vas bodo vodili skozi zimo. Za začetek lahko izberete zgodnji mali ali veliki maraton, ki je na sporedu takoj po izteku zime ali pa celo med njo. S prijavo na maraton se namreč hkrati prijavite tudi na redne treninge. Tako zasledujete cilj in tekmujete sami s seboj. Če pa še niste pripravljeni na večje podvige, kot je maraton, pa si kot zimski cilj lahko zastavite redne sprehode, in tek v kratkih odsekih sprehoda. Tako boste lahko že zgodaj spomladi bolje pripravljeni za lažji vstop v svet teka.

Obleka naj bo primerna

 

Primerna obleka je tista, ki ohranja našo telesno temperature, a hkrati ne zadržuje potu. Strokovnjaki predlagajo obleko v kateri nam v začetku rahlo hladno, po pretečenih prvih 5 minutah pa je prav, da nam je že prijetno toplo. Priporočljiva je uporaba rokavic, toplejših nogavic, toplejših oprijetih tekaških hlač, več gornjih tanjših plasti (tri do pet plastno) in kape. Pri nižjih temperaturah lahko obraz in dihalne poti zaščitite z masko iz tkanine. Večina tekačev lahko brez maske teče tudi do -10 °C.

Treninge prilagajajte sprotishutterstock_505207156

Ker gre pozimi za ohranjanje telesne dejavnosti, prilagodite tudi treninge. Pomembno je le, da so redni in manj intenzivni, saj se pri intenzivnemu dihanju hladnega zraka lahko prehladimo. Zmanjšamo lahko tudi razdaljo, ki bi jo običajno tekli pri pripravah na maraton.

Upoštevajte svoje zdravje

Pozimi smo bolj občutljivi na prehlade in druga obolenja, zato je potrebno spremljati svoje zdravstveno stanje. Z manjšim padcem odpornosti, lahko trening tudi negativno vpliva na naše zdravje. Rahlo vnetje zgornjih dihalnih poti je pozimi zelo pogosto in zaradi tega se sicer ni potrebno povsem odpovedati treningu, priporočljivo pa je, da zmanjšajmo obseg in intenzivnost. S treningom ali vsakršno napornejšo gibalno dejavnostjo pa moramo nujno prenehati pri močnejših vnetjih dihalnih poti, slabšem splošnem počutju, vročini, bolečinah glave, bolečinah v mišicah in (ali) kosteh.

Skupinski tek 

Če vam je neprijetno, ko tečete sami, ali potrebujete dodatno spodbudo in motivacijo, razmislite o teku v skupini. Pridružite se lahko kateremu od tekaških klubov, ki že obstajajo ali pa ustanovite svojega. Za bolj družabne je to izvrstna priložnost, da uresničite svoje cilje.

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več