Kaki je sladek sadež iz vzhodne Azije in je prava vitaminska bomba. Je izjemen vir C-vitamina, ki krepi imunski sistem, pa tudi drugih vitaminov in mineralov. S kakijem zaužijemo veliko antioksidantov, ki so dobra obramba pred rakovimi in drugimi obolenji, zmanjšujejo pa tudi učinke staranja. Je dober vir prehranskih vlaknin in vsebuje zelo malo maščob.
Kaki lahko uživate svež ali posušen – ta je običajno del piškotov, tort, mafinov, pudingov ali solat. Eno od idej za pripravo smo zapisali v spodnjem receptu.
Kakijeva krema z grškim jogurtom
Za pripravo sladice za štiri osebe potrebujete:
3 velike zrele kakije,
2 lončka grškega jogurta,
4 žličke medu,
1 limeto
Kakije olupimo in zmeljemo ali pretlačimo v kašo. Kaši primešamo sok ene limete in med.
V štiri kozarčke izmenoma polagamo po nekaj žlic kakijeve kaše in grškega jogurta. Končamo s plastjo kakijevega pireja, po okusu okrasimo s stepeno smetano, rezino kakija ali listkom mete.