Zagotovo tudi vi ob besedi “dieta” pomislite na nekaj negativnega, na odrekanje, neokusno hrano in veliko slabe volje. To ni nič nenavadnega, saj pri nas ta izraz pomeni nek določen in časovno omejen način prehranjevanja, katerega namen je, da v čim krajšem času izgubimo čim več kilogramov. V tem prispevku in tudi na splošno v našem Slim & fit poslanstvu pa beseda “dieta” pomeni dolgoročen način prehranjevanja oziroma kar življenja na splošno, saj s tem, ko na področju prehrane uvedemo spremembe, začno le-te vplivati tudi na vsa ostala področja življenja, kot so gibanje, zdravje in splošno počutje.

Ne glede na zastavljeni cilj in vrsto diete, je za rezultate najbolj pomembno to, kako dieto dojemamo – največ bomo dosegli, ko dieta postane del našega življenjskega sloga in se ob tem dobro počutimo. Najti moramo način, ki ustreza nam in našemu telesu, predvsem pa moramo biti pozorni na to, da ob izgubi kilogramov in maščob, zaužijemo vsa potrebna hranila ter ob tem ne trpimo lakote ali utrujenosti. Najpogostejša napaka, ki jo ljudje naredimo je delitev hrane na PREPOVEDANO in DOVOLJENO, saj vsi dobro vemo, kako je s prepovedanimi sadeži, kajne? V zmernih količinah in ob redni telesni aktivnosti nobeno živilo ne redi in ne bo povzročilo drastične spremembe kar čez noč. Kar drži, pa je to, da so nekatera živila bolj ali manj zdrava in da bolj ali manj vplivajo na občutek sitosti, zato raje izbirajte nepredelana in tista, ki vas bodo nasitila za dalj časa. Če in ko si privoščite kak “prepovedan sadež” pa ga nikar ne pospremite s slabo vestjo, temveč uživajte dokler traja, nato pa se vrnite nazaj k zdravemu prehranjevanju.

Če torej povzamemo:

– nikar si ne recite, da nekega živila (npr. čokolade) nikoli več ne boste jedli, saj boste s tem le še povečali željo in skušnjavi boste slej ali prej podlegli, nato pa ji bo sledila slaba vest, ki ničemur ne koristi;

– uživajte čim več nepredelanih živil, ki so bolj nasitna;

– ne bojte se maščob (rastlinskih ali živalskih), saj so izredno nasitne – celo bolj kot ogljikovi hidrati;

– omejite uživanje ogljikovih hidratov, če opazite, da ste po njih še bolj lačni oziroma jih zamenjajte s polnovrednimi;

– če ste ves čas lačni, morate nekaj spremeniti, saj se ne prehranjujete pravilno;

– naučite se samokontrole in prepoznavanja situacij, ki vas spodbujajo k prenajedanju ter se jih poskusite izogibati.

Dieta mora postati neopazen del vsakdana in omogočati maksimalno dobro počutje, sicer pod njenim vplivom ne bomo zdržali več kot nekaj tednov, hkrati pa lahko tudi resno ogrozimo zdravstveno stanje, zato se je ob večjih spremembah vedno dobro posvetovati s strokovnjakom.

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več