Izboljšajte svoj seznam nalog

Če imate svoj ‘To Do’ seznam nalog, vam zagotovo precej stresa povzročajo naloge, ki dlje časa ostanejo neopravljene. Dokazano je, da nam specifično zastavljene naloge močno pomagajo pri doseganju zastavljenih ciljev, do dvakrat ali celo trikrat uspešneje. Zato vzemite svoj seznam opravil in vsaki nalogi dodajte specifičen časovni okvir. Tako bo namesto “pokliči zavarovalnico” naloga “v torek po kosilu pokliči zavarovalnico” in vaši možgani bodo samodejno začeli iskati situacije, v katerih morate opraviti določeno nalogo.

Uporabljajte sistem ‘kaj potem’

Stres lahko povzročajo tudi same izkušnje, ki sprožajo emocionalne odzive, kot na primer strah, žalost, omotičnost, izguba samozavesti in celo ogorčenje. Te lahko nadzorujemo z načrti ‘kaj potem’. Za situacije, za katere veste, da v vas sprožijo negativna čustva, pripravite svoj odziv vnaprej. Če vas razjezi poln e-poštni nabiralnik ali gneča na cesti, se pripravite vnaprej “če bom zagledal/a poln nabiralnik bom ostal/a miren/a”.

Iščite napredek, ne perfekcije

Pri doseganju ciljev se spopadamo z dvema načinoma doseganja ciljev: ‘bodi dober’ in ‘bodi boljši’. Prvi je osredotočen na dokazovanje svojega znanja, drugi pa na pridobivanje novega. Če se stvari lotevate s prvim načinom, se vedno poskušate dokazati, se vam verjetno pogosto dogaja, da vam neuspeh povzroča velike količine stresa. Poskusite vsako izkušnjo videti kot napredek, glede na prejšnje izkušnje, ki ste jih imeli. Učenje razume tudi napake in spodrsljaje in s tem boste močno znižali nivo stresa, tudi ob morebitnih neuspehih.

Mislite na svoje dosežke

Največja motivacija pri delu je zagotovo opazen napredek, ki ga dosežemo. Napredek kot mala zmaga izboljša naše počutje in našo percepcijo do dela. Psihološko, na naše počutje ne vpliva doseganje cilja, temveč razlika med tem, kjer smo zdaj in kako daleč je še do našega cilja. Zato je zelo pomembno, da si vzamemo trenutek in se zamislimo nad dosežki, ki smo jih imeli v preteklosti in vsega kar smo dosegli do sedaj, preden se posvetimo novim izzivom.

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Objavljeno 26. 10. 2017

»Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži, »poudarja živils...

Preberi več
Perutninsko meso je odličen vir beljakovin

Objavljeno 13. 06. 2017

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ...

Preberi več
NAGRADNA IGRA: Slim & Fit vadba

Objavljeno 13. 06. 2017

TEK Po zdravem in lahkem prigrizku se prileže vadba v naravi. Zelo zaželena oblika vadbe je tek. Strokovnja...

Preberi več
Blagodejni učinki špargljev na zdravje

Objavljeno 28. 03. 2017

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas...

Preberi več